Μαθητικό συνέδριο με συμμετοχή 25 ιστορικών σχολείων «Τα Ιστορικά Εκπαιδευτήρια ως φορείς του Οικουμενικού Ελληνισμού»

Στις 21 και 22 Ιανουαρίου 2011, μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου του σχολείου μας έλαβαν μέρος στο 6ο Διασχολικό Συνέδριο Νέων που διοργανώθηκε στην Αθήνα από τα Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη σε συνεργασία με τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και την Αμπέτειο Σχολή του Καΐρου. Το συνέδριο διεξήχθη στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής και είχε θέμα: «Τα οικουμενικά εκπαιδευτήρια ως φορείς του οικουμενικού ελληνισμού» όπου και συμμετείχαν με εισηγήσεις, πάνω από είκοσι σχολεία από όλη την Ελλάδα.

Το συνέδριο, τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Στο συνέδριο συμμετείχαν 25 ιστορικά σχολεία της Ελλάδας με εισηγήσεις των μαθητικών αντιπροσωπειών τους, ανάμεσα στα οποία η Αθωνιάδα Σχολή, το Παγκύπριο Εκπαιδευτήριο, το Γυμνάσιο Ζαγοράς (σχολείο Ρ. Φερραίου), το Γυμνάσιο Δημητσάνας, όπου λειτουργούσε κρυφό σχολείο, η Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων, το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Σαπών Ροδόπης, η Ράλλειος και η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης κ.λπ. Οι εισηγήσεις τελούσαν υπό την εποπτεία πανεπιστημιακών δασκάλων τμημάτων Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Στο συνέδριο παρέστησαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Εκκλησίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ειδικότερα, την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισαν ο Θεοφιλέστατος Αβύδου κ.κ. Κύριλλος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Θεοφιλέστατος Μαραθώνος κ. κ. Μελίτων, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, ο σεβασμιότατος κ. κ. Δαμιανός, Αρχιεπίσκοπος Σινά, η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κυρία Φώφη Γεννηματά, ο πρώην Υπουργός Παιδείας, Βουλευτής Ροδόπης, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο κ. Γρηγόριος Ψαλλίδας, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου.

 

Σκοπός του συνεδρίου ήταν αφενός η προβολή και η ανάδειξη του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού, αφετέρου η επιστημονική και εκπαιδευτική άσκηση των μαθητών. Άλλωστε, η συγκυρία της εθνικής κρίσης που διανύουμε επιβάλλει τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων, φορέων και θεσμών προκειμένου να αναδειχθεί και να διαφυλαχθεί η εθνική και πολιτισμική ταυτότητα, να προωθηθεί η ελληνική παιδεία, να διαδοθεί η ιστορία του ελληνισμού και φυσικά να τονωθεί το εθνικό εκπαιδευτικό αίσθημα.

Η ομάδα των μαθητών μας εισηγήθηκε το θέμα «Η ιστορική διάσταση του Γυμνασίου Τσοτυλίου», οι μαθητές μελέτησαν τη συναφή βιβλιογραφία και συνέλεξαν πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής. Η σχεδίαση και η διεξαγωγή της έρευνας αλλά και η παρουσίασή της σε ένα μεγάλο πλήθος ακαδημαϊκών, σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, εκπαιδευτικών και μαθητών, ήταν για αυτούς, μια αξέχαστη εμπειρία.

Η εισήγηση των μαθητών μας απέσπασε θετικές κριτικές και επαινέθηκε τόσο για την πολύπλευρη εξέταση του θέματος όσο και για τον άρτιο τρόπο παρουσίασης των στοιχείων και των φωτογραφιών.

Στην αντιπροσωπεία του σχολείου που έλαβε μέρος στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν οι παρακάτω μαθήτριες: Μπέλτσιου Σοφία (Γ΄Γυμνασίου), Παρτάλη Ειρήνη(Γ΄Γυμνασίου), Βαρσάμη Ειρήνη(Α΄Λυκείου), Γαρούφου Μιχαέλλα (Α΄Λυκείου), Ιωαννίδου Σοφία (Α΄Λυκείου).

Την επίβλεψη της εισήγησης των μαθητών μας είχε η κ. Μυλωνά Ευαγγελία, φιλόλογος Μ.Ε. και τη γενικότερη εποπτεία ο κ. Σβέρκος Ηλίας, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου, τους οποίους και ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την άψογη συνεργασία και την πολύτιμη καθοδήγησή τους.

Οι διευθυντές των σχολείων

Παλασόπουλος Δημήτριος, Δ/ντής Λυκείου

Μάτσακα Ελευθερία, Δ/ντρια Γυμνασίου

 

 

Δείτε εδώ την παρουσίαση της εργασίας των μαθητών μας στο Συνέδριο

 

 

Δείτε εδώ την εργασία των μαθητών μας για το Συνέδριο

Αναζήτηση

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας ένας επισκέπτης και κανένα μέλος